MedFour Kompresszortechnika   ...megoldások sűrített levegőre

Gyakori kérdések

» Miért fontos a hűtveszárító?

A hűtve szárítás egy olyan folyamat, melynek során a sűrített levegő egy hőcserélőben hűtőközeg által lehűtésre kerül. Ezáltal a sűrített levegőben lévő víz kondenzálódik és leválasztódik. Minél nagyobb a különbség a sűrített levegő bemeneti és kimeneti hőmérséklete között, annál nagyobb a kondenzálódott vízmennyiség. Minél alacsonyabb a sűrített levegő lehűtési hőmérséklete, annál kisebb a visszamaradó nedvességtartalom. első fázis: a meleg, újonnan beáramló sűrített levegő egy levegő/levegő hőcserélőben a már hideg, kiáramló sűrített levegő ellenáramában lehűl. Ehhez nem szükséges plusz energiát befektetni. Ezáltal a meglévő vízgőz 70% kondenzátum formájában kiválik. második fázis: a sűrített levegő átáramlik egy levegő/hűtőközeg hőcserélőn és az előírt harmatpont értékre hűl. Ekkor a maradék nedvesség is kondenzálódik és automatikusan leválasztódik. A hűtőközeg körfolyamatot egy kompresszor hajtja meg. Ez a kompresszor sűríti a gáz halmazállapotú hűtőközeget, és nyomja a kondenzátorba. Ott cseppfolyóssá válik, és egy szelepen át a levegő/hűtőközeg hőcserélőbe fecskendeződik, ahol újra elpárolog. Ehhez hőenergia szükséges, amit a sűrített levegőből von el. A sűrített levegő lehűl a beállított harmatpontra. A kondenzátummal együtt annak az olajnak egy jó része is leválasztódik, amit az olajkenésű és olajbefecskendezéses kompresszorok tartalmaznak. Ez összekeveredik a vízzel. Az így keletkező keverék nem vezethető közvetlenül a csatornába, hanem előbb egy megfelelő leválasztás során szétválasztandó. Minden felhasználási mód 90 %-ánál a leggazdaságosabb mód a hűtve szárítás, mert az energiaigény és az üzemi költségek is lényegesebben kedvezőbbek, mint a más eljárásoknál.

» Miért fontos a kondenzátum-kezelés?

A kompresszorok által beszívott levegő nedvességtartalmának jelentős része a sűrítés utáni visszahűléskor víz formájában kiválik a sűrített levegőből.
Még utóhűtővel ellátott kompresszor esetén is több, mint 70g víz* marad köbméterenként, amely folyadék formájában jelenik meg.
A vizet az automatikus ürítésű kondenzvíz-leválasztó elvezeti a rendszerből. A sűrített levegőben maradó vízgőz később a vezetékrendszerben csapódhat ki**.
Ez a víz szakszerűen tervezett és kivitelezett rendszerben teljesen kezelhető, bár az esetek többségében a csőhálózatba kerül.
 Itt egyebek mellett korróziót, gépleállást, szerszámkopást, végső soron tehát termeléskiesést okoz!.

Kapcsolat

MedFour Kompresszortechnika

9300 Csorna, Thököly út 40.  

Tel: 06-96-593-345
E-mail: info@medfour.hu