Légtartály
Légtartályok
Hálózati szűrő
Hálózati szűrő
Hűtveszárító
Hűtveszárító
Adszorpciós szárító
Adszorpciós szárító
Víz/olaj szeparátor
Víz/olaj szeparátor
Sűrített-levegős hálózat
Sűrített-levegős hálózat
A kompresszorokból kilépő sűrített levegő megfelelő kezelés nélkül alapvetően nem használható fel költséghatékonyan és környezetkímélő módon, melynek legfontosabb okai:
A kompresszorok által előállított préslevegő hőmérséklete a sűrítési folyamat hatására minden esetben a környezeti hőmérséklet felett van. A kilépő levegő a fogyasztóhoz vezető úton folyamatosan hűl, miáltal a hőmérsékletkülönbség hatására kondenzátum keletkezik. Ez a kondenzátum csak egy része a kompresszor által, már a sűrítési folyamat során képzett kondenzátumnak. Amennyiben ez a nedves préslevegő a sűrített levegőt felhasználó szerszámokba kerül ott a felhasználási területtől függően különféle meghibásodásokat okoz. Ilyen lehet a festékszórásnál a nem kívánt buborékképződés; termelőiparban szerszámok eltömődéséhez, rozsdásodásához vezethet; homokfúvásban akár csomósodást is eredményezhet; vegyiparban, élelmiszeriparban, gyógyszeriparban termeléskiesést okozhat.

Sajnos ezt a sort bármely alkalmazási területre ki lehetne terjeszteni.

Megoldás:
Különféle szűrők és hűtveszárító berendezések beépítése jelentheti, és valóban JELENTI is!

A hűtveszárító berendezés feladata az, hogy hűtőkompresszor és hermetikusan lezárt hűtőaggregát segítségével a préslevegő hőmérsékletét annak harmatpontjára (3 °C ) hűti, így a nedvesség legnagyobb része kondenzátum formájában kiválasztásra és elvezetésre kerül. A levegő ezek után alacsony relatív páratartalommal halad tovább.
Magas koncentrációjú szennyezőanyag tartalom


A sűrített levegőben a sűrítés helyszínétől, annak körülményeitől függően különféle mértékben por, üzemi gázok, szénhidrogének és adott esetben a kompresszorból származó kenőanyagok is sűrítésre kerülnek, miáltal igen agresszív elegyet alkotnak. Nem véletlen, hogy a 102/1996 Kormányrendelet szerint a kompresszorok kondenzátuma II. osztályú veszélyes hulladék! Magyarországon ezt rendszerint nem veszik figyelembe, és a keletkező kondenzátumot egész egyszerűen a csatornába engedik. Pedig a rendelet és az OVH 4/1984 (II.7) sz. rendelet is szabályozza a közcsatornába engedett vizek olaj-zsír tartalmát és a határérték túllépése esetén a bírságokat. A kompresszorok, de különösen a dugattyús eszközök minden esetben nagyságrendekkel túllépik az értéket.

Megoldás:
Megfelelő anyag-összetételű és szűrési fokozatú elő- és utószűrők, víz/olaj szeparátor alkalmazása.
Általánosságban tapasztalt és azonnali pozitív hatást elérő megoldások lehetnek:
 
Először a rossz állapotú (akár) dugattyús kompresszorokat kell korszerűbb csavarkompresszorokra cserélni. Emellett pedig megfelelő szűrőket, szárítókat, szeparátorokat kell beépíteni a rendszerbe. Ez a kompresszorok és levegőszárító berendezések üzembeállítása mellett viszonylag egyszerűen és olcsón elvégezhető. Ráadásul az említett berendezések kis költséggel cserélhetőek és jóval a határérték alatt megkötik a szennyeződéseket. Ezután pedig a kondenzvíz immár leengedhető lesz.  
     
       A megoldásként említett eljárások nem csak a környezetet, hanem az Ön pénztárcáját is kímélik!
 
A szűrők és betétek ugyanis nagyságrendekkel olcsóbban megsemmisíthetőek, mintha a kiindulási anyagot, vagyis a szennyezett kondenzvizet kellene teljes egészében megsemmisíttetni. Ha az így elkerült környezetvédelmi bírságokat nem is számoljuk, könnyen kikalkulálható: a megoldással sokszoros költségcsökkentés érhető el,

Hiszen:
 1. a csőrendszer kevésbé korrodálódik,
 2. a szerszámok, berendezések (főleg a pneumatika) nagyságrendekkel hosszabb élettartamúak lesznek,
 3. veszélyes hulladék kezelése olcsóbbá válik.

Cégünk természetesen felkészült a megfelelő berendezések rendszerbe állítására!

A MedFour Kft a Worthington Creyssensac (Atlas Copco)  és az OMI gyár termékeit forgalmazza és építi be.
 A gyárak termékei teljes választ adnak a környezetvédelmi kihívásokra igen kedvező gazdaságossági mutatók mellett is!

A költséghatékonyság, pontosság és precizitás érdekében azonban megfelelő felmérés és közös tervezés után tudunk az igényeknek legmegfelelőbb megoldással szolgálni! Ez ügyfeleink számára is előnyösebb, hiszen nem menet közben változó, hanem pontosan kalkulálható költségekkel számolhat.

LÉGTARTÁLY

Légtartály
Légtartályok
LÉGTARTÁLYOK SZEREPE:
Alkalmas bármilyen alkalmazásra sűrített levegővel.
 • Tárolási funkció a magas légfogyasztás kezelése érdekében.
 • Stabilizálja a nyomáscsúcsokat és stabil légáramot biztosít.
 • Végezze el a kondenzátum előzetes elválasztását és eltávolítását.
Sőt, a légtartály felszerelésével elkerülhetőek a következő kockázatok:
 • instabil nyomáscsúcsok.
 • A kompresszor többszörös indítása / leállítása.
 • Nagyobb kondenzveszély.
Fő előnyök
 • Nyomásstabilizálás - előnyös a sűrített levegőt használó pneumatikus szerszámoknál.
 • Tárolás - a magas légfogyasztás kezelésére.
 • A pulzáció csökkentése  - sebességcsökkentés, hőmérséklet-csökkentés
 • Meghosszabbítja a kompresszor élettartamát, megbízhatóságát és funkcionalitását.
 • Kondenzátum leválasztása
Elérhető méretek: 100 liter - 5000 liter
Elérhető nyomástartomány: 11 bar - 16 barElérhető típusok:
Festett tartály:
Festett tartályokat használnak az esetek többségében, amikor atartály nincs kitéve szélsőséges időjárási viszonyoknak és a tökéletesen tiszta levegő nem abszolút elvárás. A külső festés biztosítja a védelmet korrózió ellen.
Horganyzott tartály:
A horganyzás által védik az acélt a korrózió ellen. Olyan helyen ajánlott, ahol a tartály ki van téve időjárás korrodáló tényezőinek, illetve ahol a levegő tisztasága előírás (gyógyszer-, élelmiszeripar,...)
VITROFLEX: 
Gőz-, és vízálló zománcbevonat.
Teljes mértékben védi a tartályt a korrózióval szemben

HÁLÓZATI SZŰRŐ

Hálózati szűrő
Hálózati szűrő
A kezeletlen sűrített levegő szennyeződéseket és részecskéket tartalmaz, amelyeket ki kell szűrni elsősorban a sűrített levegővel működő berendezése, valamint az egészség védelme érdekében!
 Az alkalmazott szűrők azonban befolyásolják a rendszer teljesítményét és hatékonyságát. Ezért a Worthington Creyssensac bevezetett egy csúcskategóriás szűrőrendszert, amely:
 • Átfogó és dinamikus, hogy megfeleljen az ipari alkalmazások széles skálájának.
 • Az ISO 8573-1 2010 szabványnak megfelelően a legnagyobb tisztaságú levegőt kínálja.
 • Energiatakarékos, a lehető legalacsonyabb használati költségekkel.
 • Alacsony karbantartás-igényű, könnyen szervizelhető.
Ezzel az új kialakítással új sorozatunk felülmúlja a piac összes hagyományos szűrőjét, ami bizonyítja hogy Worthington Creyssensac eddigi legfejlettebb szűrője legyen. A házat és a szűrőelemeket áttervezték a légáramlás és a teljesítmény javítása érdekében. A sorozat valamennyi funkciót  tartalmazza:
 részecske-, koalíziós és olajgőz-szűrőket, valamint vízelválasztókat tartalmaz, amelyek mindegyike a portok széles skálájában érhető el a zökkenőmentes integráció érdekében
kompresszorát, egyéb légkezelő berendezését és csővezetékeit védve.

HŰTVESZÁRÍTÓ

Elérhető teljesítmények: 21 m3/óra - 1080 m3/óra
Hűtőközeg (mérettől, alkalmazástól függően: R134a, R404A, R410A
Elérhető típusok: Fix fordulatszámú, illetve fordulatszám-szabályozott kivitelben
A kompresszorok által beszívott környezeti levegő  különböző gázok keveréke, amely minden esetben vízpárát is tartalmaz.   Ennek elkerülhetetlen következménye a sűrített levegős hálózat korróziója, ami fokozza a pneumatikus eszközök kopását, valamint a zavarokat, meghibásodásokat okozhat a műszerekben és kezelőszervekben.
 
Megfelelő hűtveszárító gép hálózatba iktatása során biztosíthatjuk a problémamentes munkafolyamatot, pneumatikus eszközök és a hálózat élettartamát megnövelhetjük, így működési költségek jelentősen csökkennek!

Rendszertervezéskor mi a kompresszor teljesítményén kívül a környezeti hőmérsékletet és a rendszer nyomását is figyelembe vegyük. Így minden esetben picit túlméretezzük a hűtveszárítót, elkerülve így az esetleges szélsőséges körülmények (pl. nyári hőség, túlterhelt rendszer) által okozott kellemetlen meglepetéseket.

ADSZORPCIÓS SZÁRÍTÓ

Elérhető teljesítmények: 7 m3/óra - 10800 m3/óra
Elérhető harmatpont:      -20oC, -40oC és -70oC
Elérhető típusok: Hideg- és meleg regenerálású (akár forró levegő fúvóval) kivitelekben
Azokban az esetben, amikor a sűrített levegő felhasználásának módja megköveteli a 0oC alatti harmatpontot, adszorpciós szárítókat alkalmazunk. Európai gyártású, saját fejlesztésű Worthington Creyssensac és PneumaTech márkájú adszorpciós szárítóink használatával biztosíthatja a legjobb minőségű, gyakorlatilag teljesen kondenzátum-mentes sűrített levegő ellátást üzeme számára.

A szárítók elérhetőek -20oC, -40oC és -70oC-os harmatponttal, rendkívül széles teljesítményskálán, alacsony nyomáseséssel, számos kiegészítő opcióval, mindig az igényeknek leginkább megfelelő kivitelben.

Megbízható és gazdaságos megoldás az ipar változatos területeire, úgy, mint: vegyipar, gyógyszeripar, élelmiszeripar, italgyártás, elektronikai, finommechanikai és optikai termékek gyártása, üveggyártás, magas minőségű fényezés és petrolkémia.

VÍZ / OLAJ LEVÁLASZTÓ

Elérhető teljesítmények: 494 m3/óra – 33304 m3/óra
Az olajkenésű kompresszorok által előállított sűrített levegőből kiváló kondenzátum a környezetvédelmi előírásokat meghaladó mértékben tartalmaz olajat, ezért a törvények szigorúan tiltják előzetes kezelés nélkül a csatornarendszerbe történő ürítését!

Mindenképp szükséges egy kondenzátum kezelő berendezés, egy víz-olaj szétválasztó alkalmazása mielőtt a kondenzátumot a csatornarendszerbe engednénk.

Természetesen amennyiben külön, veszélyes hulladékként gyűjtjük a keletkező kondenzátumot, nem szükséges azt kezelnünk, minden más esetben a víz-olaj szétválasztó alkalmazása a legális megoldás. Kínálatunkban megtalálhatóak az erre alkalmas berendezések, melyek széles mérettartományban állnak rendelkezésre, lefedve a különböző nagyságú gyárak, üzemek és sűrített levegőt használó egységek minden igényét.

SŰRÍTETT-LEVEGŐS HÁLÓZAT

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!
A gépek, készülékek meghatározott mennyiségű levegőigényét a kompresszor csőhálózaton keresztül biztosítja. A sűrített levegőnek, a kompresszortól az egyes felhasználási pontokig történő eljuttatása nem ritkán komoly fejtörést okoz. 

Nagyon pontosan kell megtervezni, méretezni. A költséghatékonyságon túlmenően fontos az anyaghasználat is, hiszen ugyanolyan rendszert egy élelmiszeripari cégnél nem lehet kiépíteni, mint egy autószerelő műhelyben. Az sem mindegy, hogy a csöveket milyen környezeti behatások érhetik (hő, UV, Pára, ...) 
Építhetünk műanyagből, aluminiumból, horganyzott acélból, rézből,...
Cégünk nagy referenciaszámmal vállalja üzemek, üzemcsarnokok sűrített levegős hálózatának kiépítését, bővítését!